Un produs Blogger.

Faceți căutări pe acest blog

Categorii

Recent post

Social

FeedReader buttonPersonal BlogsOnline Marketingfree web site traffic and promotion SEO RomaniaBloguri, Bloggeri si CititoriClickLink.ro Stiri

Blog Archive

Persoane interesate

miercuri, 13 martie 2013

Lipsa somnului poate sa conduca cresterea in greutate

Un program de somn de doar cinci ore pe noapte, timp de o saptamana, si accesul nelimitat la mancare i-a facut sa se ingrase pe participantii la un studiu organizat recent in Statele Unite, ale carui rezultate au fost publicate luni.

Oamenii de stiinta au aratat deja ca lipsa somnului poate sa conduca la o crestere in greutate, fara insa ca efectele asupra metabolismului sa fie bine determinate.

In noul studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetatorii americani arata ca ramanerea in starea de veghe necesita mai multa energie, conducand la ingerarea unei cantitati mai mari de alimente.

"Nu lipsa somnului in sine duce la ingrasare", afirma Kenneth Wrightt, directorul Laboratorului pentru studierea somnului si de cronobiologie de la Universitatea Colorado, din orasul Boulder, coordonatorul studiului.

"Dar atunci cand nu dormi suficient ai tendinta de a manca mai mult deceste necesar, pentru a compensa ", a explicat el.

Pentru acest studiu, savantii americani au monitorizat 16 femei si barbati cu o stare de sanatate buna, care au "trait" timp de doua saptamani in Spitalul Universitar din Colorado.

Consumul lor de energie a fost calculat prin masurarea cantitatilor de oxigen inspirate si a celor de dioxid de carbon (CO2) expirate.

In timpul primelor cinci zile, jumatate dintre participanti nu puteau sa doarma mai mult de cinci ore pe noapte, in timp ce membrii din celalalt grup au avut parte de nopti considerate normale, cu opt sau noua ore de somn. La sfarsitul acestei perioade, cele doua grupuri au facut schimb de programe, pentru a face acelasi experiment timp de alte cinci zile.

Cu totii aveau acces la mese copioase si alte alimente pe care putea sa le manance in orice moment ar fi dorit, precum fructe, iaurturi, chipsuri si inghetata.

In medie, cei care dormeau doar cinci ore pe noapte ardeau cu 5% mai multa energie in comparatie cu grupul care dormea pana la noua ore, dar ei au consumat totodata mai multa hrana, corespunzand unui procent suplimentar de calorii de 6%.

Cei care dormeau mai putin mancau mai putin la micul-dejun, dar consumau mai multe alimente la cina, introducand in organism, seara, un numar de calorii mai mare decat cel care corespundea oricarei alte mese luate in timpul zilei.

Autorii studiului au constatat, totodata, ca femeile si barbatii au reactionat diferit in timpul studiului. Dormind normal, barbatii s-au ingrasat putin, in timp ce femeile si-au mentinut silueta. Insa, atunci cand au dormit doar cinci ore pe noapte, atat femeile, cat si barbatii s-au ingrasat, in medie, un kilogram.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu