Un produs Blogger.

Faceți căutări pe acest blog

Categorii

Recent post

Social

FeedReader buttonPersonal BlogsOnline Marketingfree web site traffic and promotion SEO RomaniaBloguri, Bloggeri si CititoriClickLink.ro Stiri

Blog Archive

Persoane interesate

joi, 21 martie 2013

Statul ne umfla factura la curent.

Lunar plătim pe factura la electricitate o taxă cu nume straniu: taxa de cogenerare. Acești bani, care ar trebui să facă din România o țară competitivă energetic,„răsplătesc” cu vârf și îndesat companii de stat din energie, ajutându-le să supraviețuiască.
În contul acestei „taxe de cogenerare” abonații la rețeaua de electricitate plătesc, prin intermediul facturilor lunare, câțiva lei sau zeci de lei, în funcție de valoarea facturii. Nota de plată crește uneori  și cu 5-10% din cauza acestei taxe, bani care se adaugă scumpirii energiei din ultimul timp. Per total, în 2012 am achitat cu toții nu mai puțin de un miliard de lei în contul cogenerării, altfel spus, fiecare român a contribuit cu circa 45 de lei.
Ce este „cogenerarea”

Companiile care produc energie în cogenerare realizează în același timp energie electrică și termică. Schema de sprijin susținută din cotizațiile lunare ale românilor la factura de electricitate ar trebui să meargă către aceste companii și să susțină lucrările lor de „înaltă eficiență”. În ultimii doi ani lucrurile nu au stat însă deloc așa. Statul a îndreptat fondurile spre companii publice, de regulă, care realizează doar investiții uzuale, și pe care „fondurile salvatoare” mai degrabă le-au ajutat să supraviețuiască, spun specialiștii.

Ajutate de banii strânși de la români, companiile oferă  energie termică la prețuri mici, care permit primăriilor, ce dețin aceste companii, să acorde subvențiile la căldură, făcându-și capital electoral. De cele mai multe ori, banii nici nu ajung la cei care au cu adevărat nevoie de subvenții. Iar România rămâne o țară ineficientă energetic.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu