Un produs Blogger.

Faceți căutări pe acest blog

Categorii

Recent post

Social

FeedReader buttonPersonal BlogsOnline Marketingfree web site traffic and promotion SEO RomaniaBloguri, Bloggeri si CititoriClickLink.ro Stiri

Blog Archive

Persoane interesate

joi, 21 martie 2013

Animale care zboara prin salturi

De regulă, peştii zburători reuşesc să sară şi să planeze pe distanţe de până la 50 de metri. Dacă asta vi se pare interesant, aflaţi că recordul înregistrat pentru un astfel de salt este de 400 de metri, străbătuţi la o viteza de 70 kilometri pe oră. Secretul care le permite să zboare este frecvenţa de aproximativ  70 de bătăi pe secundă a cozii, care îi propulsează în afara apei, cu ajutorul curenţilor ascendenţi. Astfel, peştii zburători ajung la aproximativ 6 metri, căzând uneori pe punţile ambarcaţiunilor. Destul de impresionant pentru o vietate care trăieşte în apă şi nici nu poate respira aer.

Li se spune lemuri zburători pentru că ”bestii horror care planează” era mai greu de reținut. Sau pentru că cele mai apropiate rude ale lor sunt lemurii. Alături de lilieci, lemurii zburători sunt singurele mamifere care și-au adaptat corpul pentru zbor. Pe întreaga planetă, mai sunt doar două subspecii ale acestei familii de vietăți și, credeți sau nu, oamenii de știință le-au băgat sub pălăria primatelor. După cum se observă, coada, membrele și capul lor sunt unite de o membrană care le permite să se arunce în gol și să planeze mai bine de un kilometru fără să dea din ”aripi” și fără să piardă din altitudine. Un alt lucru ciudat în evoluția acestor animale este reputația lor de cățărători neexperimentați, din moment ce corpul lor este adaptat mai mult planatului decât zborului. Înfățișarea lor este cu adevărat înspăimântătoare și, aproape sigur, această ciudățenie a naturii stă la baza poveștilor populare cu maimuțe zburătoare.

Într-adevăr, veverițele zburătoare există în realitate.  Majoritatea dintre noi le-am văzut doar în desenele animate și par foarte drăgălașe. Adevărata veveriță zburătoare este de-a dreptul amuzantă. Arată ca un hamster care a fost obligat câteva sute de mii de ani să se arunce din copaci.
Ele dețin recordul pentru cele mai lungi salturi ale unui animal care a învățat să planeze. Într-un singur salt, o astfel de veveriță poate să parcurgă aproximativ 100 de metri.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu