Un produs Blogger.

Faceți căutări pe acest blog

Categorii

Recent post

Social

FeedReader buttonPersonal BlogsOnline Marketingfree web site traffic and promotion SEO RomaniaBloguri, Bloggeri si CititoriClickLink.ro Stiri

Blog Archive

Persoane interesate

marți, 30 aprilie 2013

Ce facem cand cineva lesina?

Atunci cand la creier nu ajunge suficient oxigen, se poate produce o pierdere a constientei, cunoscuta sub numele de lesin. Revenirea este de obicei rapida, deoarece caderea la pamant aduce capul la acelasi nivel cu inima, ceea ce repune sangele, si deci oxigenul, in miscare catre creier. Lesinul poate avea cauze medicale grave, dar si cauze benigne. El poate fi provocat, de exemplu de caldura combinata cu lipsa de aer. Alte cauze posibile sunt:
- statul mult timp in picioare, nemiscat, care face venele picioarelor sa se dilate si sa se umple de sange, lasand mai putin sange pentru creier
- foamea, care poate avea ca efect un nivel scazul al zaharului in sange
- respiratia prea rapida (hiperventilatia) din cauza anxietatii, aceasta reduce nivelul de bioxid de carbon in sange si cantitatea de oxigen care poate fi furnizata celulelor creierului
- un soc, de exemplu in urma asistarii la un accident sau aflarea unei vesti proaste care afecteaza nervul ce controleaza tensiunea arteriala
- o anemie grava, febra, diabet necontrolat, boli cardiace si circulatorii, precum si alte afectiuni sau o noua medicatie.
Lesinul este deseori precedat de senzatii neplacute, precum ameteala, transpiratie lipicioasa si greata. Alte semnale de avertizare pot fi cascatul repetat, senzatia de fierbinteala, tremuratul, paloarea si dificultatile de respiratie. Puteti simti ca va sufocati si aveti nevoie de aer curat, iar unele persoane au sentimentul unei catastrofe iminente. Majoritatea oamenilor se simt din nou bine la scurt timp dupa lesin, in afara de cazul cand s-au ranit de un obiect dur in urma caderii.
 Pierderea prelungita a constientei (peste un minut) necesita tratament de urgenta. Daca persoana respira normal si nu a suferit nici un traumatism serios, ridicati-i picioarele deasupra nivelului capului si desfaceti-i hainele care strang. Acest lucru favorizeaza circulatia sangelui in creier. Indepartati-i pe curiosi iar cand persoana isi recapata contienta, sfatuiti-o sa stea asezata sau culcata calm pana la recuperarea completa. Daca persoana nu isi revine dupa un minut, cereti ajutor medical si urmati etapele de mai jos:
1. Asigurati-va ca persoana lesinata respira fara dificultate si inclinati-i usor capul inapoi, pentru a mentine deschise caile respiratorii.
2. Daca ati observat cand a lesinat o persoana si stiti ca nu are leziuni ale gatului sau la sirea spinarii, puneti-o in pozitie laterala de recuperare, stand in genunchi langa ea, indoiti-i piciorul si apoi bratul aflat pe aceeasi parte, peste corp. Ridicati celalalt brat deasupra capului.
3. Intoarceti persoana in asa fel, incat obrazul sa se sprijine pe palma bratului indoit, iar piciorul de deasupra sa stabilizeze corpul. Ridicati-i barbia pentru a-i usura respiratia.
Presopunctura pentru victima unui lesin
Folositi urmatoarele puncte pentru a resuscita o persoana care a lesinat, dar nu si daca este ranita la cap, ceafa sau coloana vertebrala:
  • Apasati ferm cu unghia degetului mare punctul VG 26 aflat in santul dintre nas si buza superioara. Continuati pana cand persoana isi revine, tinandu-va cealalta mana pe fruntea ei, chiar deasupra liniei parului. 
  • Aplicati o presiune ferma asupra punctului Sp 6, la patru degete deasupra varfului osului gleznei, in interiorul gambei, chiar in spatele tibiei (nu folositi acest punct la o femeie insarcinata).

0 comentarii

Trimiteți un comentariu