Cafeaua a avut o evolutie foarte interesanta de-a
lungul timpului. Principalul tip de cafea, cafeaua arabica (coffee
arabica), originara din Etiopia, a migrat in America de Sud, Brazilia,
Columbia si alte tari. La inceput boabele de cafea au fost importate
din Etiopia in Yemen. O legenda traditionala yemenita povesteste despre
omul sfant Shaikh ash-Shadhili, un yemenit sufi, care in timp ce
calatorea prin Etiopia a observat capre neobisnuit de sanatoase si de
vioaie. Curios, a gustat si el boabele cu care se hraneau, si a simtit
un efect similar.
Un alt mit, il numeste drept descoperitor pe un
pastor de capre etiopian, numit Kaldi. Cel mai probabil, cuvantul cafea
provine de la denumirea locului de origine, Kaffa din Etiopia. Acest
cuvant are mai multe forme, foarte asemanatoare: qahwa in araba, kahveh
in turca, caffe in italiana, cafe in franceza, coffee in engleza,
ajungand la cafea cafea in limba romana.
Cea mai buna cafea se cultiva la o altitudine in
jur de 1000 de metri. Datorita inaltimii, aromele dezvoltate in fructele
de cafea (ce contin boabele) sunt mai elegante si mai complexe. Fructul
se culege manual din copacii care au atat flori, cat si fructe verzi si
coapte in acelasi timp. Pulpa exterioara si coaja se inlatura si se
ajunge la doua boabe, care sunt mai apoi curatate, uscate, cantarite si
inspectate cu atentie. Boabele au o paleta coloristica care trece de la
verde palid la galben inchis cand sunt crude. Transportul se face in
aceasta stare, prajirea, amestecarea si maruntirea facandu-se la
destinatie. Cele mai folosite varietati din amestecuri sunt cafeaua
Robusta si cafeaua Arabica.
Cafeaua Arabica este
o varietate de cafea folosita pentru amestecuri de calitate, pentru
cunoscatorii rafinati. Boabele sunt foarte aromate si au un gust
deosebit.
Cafeaua Robusta
este sora mai saraca si mai urata a cafelei arabice. Acest tip este
rareori vandut ca atare, el fiind amestecat cu cafea instant ieftina.
Robusta are o cantitate de cofeina de doua ori mai mare decat cafeaua
Arabica.
Alte tipuri de cafea:
- cafeaua americana (boabele se prajesc mediu, rezultand o fiertura echilibrata, nici prea saraca, nici prea bogata in arome)
- cafeaua frantuzeasca (boabele sunt foarte bine
prajite si capata o culoare ciocolatie profunda si intunecata, din ele
se face o cafea tare)
- cafeaua italiana (boabe lucioase, maroniu-negre, folosite pentru expresso)
- cafeaua europeana (doua treimi boabe bine
prajite, amestecate cu o treime boabe prajite normal, cafeaua vieneza
are proportii inverse)
- cafeaua instant (o pudra facuta din cafea proaspat facuta, deshidratata la caldura).
Ca si vinul, cafeaua are degustatorii ei,
specialisti care pot detecta multe nuante si arome, care trec de obicei
neobservate de oamenii obisnuiti.
0 comentarii
Trimiteți un comentariu