Pastarnacul este una din legumele pe
care le poti folosi toata iarna. Pastarnacul este insa si o leguma
extrem de sanatoasa, plina de minerale si nutrienti valorosi, dar prea
putin folosita, pentru multitudinea de beneficii pe care le are.
Alaturi de morcov si de radacina de patrunjelul, pastarnacul (Pastinaca sativa)
este o leguma fina si parfumata. Seamana cu morcovul, are gust
dulce-usor picant si aromat. Pastarnacul este bogata in vitaminele din
grupul B, provitamina A, vitamina C, minerale (potasiu, fosfor si
calciu) contine, hidrati de carbon sanatosi, proteine si multe fibre
alimentare.
Concret
pastarnacul are doar 100 de calorii in 200 de grame. In 200 de grame de
pastarnac sunt 1,6 grame de proteine si 24 de grame de carbohidrati la
care se adauga 6,5 grame de fibre (26 la suta din necesarul zilnic. La
acestea se adauga 38 la suta din necesarul de vitamina C, vitamina K (37
la suta din necesarul zilnic) si 22 la suta din doza zilnica de acid
folic. In 200 de grame de pastarnac se afla si 13 la suta din doza
zilnica de vitamina E.
Pastarnacul
are proprietati diuretice, depurative, ajuta la eliminarea toxinelor
din organism, vindeca reumatismul si regleaza ciclul menstrual. Este
recomandat in curele de slabit, este util in tratarea si combaterea
anemiei si asteniei.
Pastarnacul curata sangele,
este un excelent drenor al ficatului si rinichilor, este tonic pentru
inima si plamani. Sucul natural preparat din radacina de pastarnac
regleaza digestia, mareste apetitul, are actiune expectoranta si
diuretica, analgezica, tonifianta, este indicat in tratamentul
afectiunilor cardiace si in nevroze. Calmeaza durerile provocate de
colicile renale si hepatice si are efect afrodiziac.
Pastarnacul
poate fi consumat crud sub forma de salata, simplu sau combinat cu
telina si morcov, dat prin razatoare, cu ulei, sare, suc de lamai si
piper.
Proprietatile curative ale pastarnacului sunt
recunoscute si de medicina alopata. Din radacinile de pastarnac se
prepara pastinatin si beroxan. Primul preparat are actiune spasmolitica
si este folosit la tratarea anghinei pectorale, a nevrozelor cardiace, a
afectiunilor tractului gastrointestinal si ale cailor biliare.
Beroxanul, in asociere cu alte preparate, este recomandat in cazurile
unor boli de piele cum ar fi vitiligo.
sâmbătă, 15 februarie 2014
Beneficiile nestiute ale pastarnacului pentru sanatate
Etichete:
beneficii •
informatii utile •
legume •
pastarnac •
proprietati terapeutice •
sanatate •
vitamine
Publicat de
Blogus
la
02:21
0 comentarii
Trimiteți un comentariu